Wat is Ayurveda

 

Ayurveda is een oud-Indische wetenschap (veda) die ons kennis aanreikt over alle facetten van het “leven” (ayur). Ayurveda leert ons hoe we door onze voeding en leefgewoonten op onze dosha’s af te stemmen, in harmonie met de natuur en de ritmes in de natuur te leven, onze gedachten zuiver te maken, zorg te dragen voor ons lichaam (o.a. door massage) een lang en gezond leven kunnen genieten.


Die kennis werd ons geschonken door de rishi’s (of zieners) en oorspronkelijk overgeleverd via mondelinge traditie. Nadien werd de ayurvedische kennis neergeschreven in een aantal basiswerken. Deze basisteksten worden nu nog altijd door de studenten ayurveda bestudeerd.


Ayurveda vertrekt van het principe dat alles bestaat uit 5 elementen: ether of ruimte, wind, vuur, water en aarde. Deze elementen vormen 3 basisenergieën : vata, bestaat uit ruimte en wind, pitta, bestaat uit vuur en een beetje water, kapha, bestaat uit water en aarde. Vata is de energie van de “beweging”, Pitta staat voor “transformatie” en Kapha voor “structuur en stabiliteit”.


Ayurveda gaat over het samenspel tussen deze energieën. Alles in de natuur bestaat uit een verhouding tussen deze 3 energieën, ook de mens, zijn lichaam en geest. De verhouding tussen deze 3 dosha’s of energieën (constitutie) is voor iedere persoon verschillend en uniek, een beetje zoals een vingerafdruk of DNA. Wanneer ze in evenwicht zijn, brengen ze gezondheid, wanneer ze uit evenwicht zijn, vormen ze de oorzaak van ziekte.


Met de kennis die de ayurveda ons biedt, proberen we bijgevolg het evenwicht tussen de 3 energieën opnieuw te vinden.